Produse si servicii
Produse
Servicii

Acasa arrow Produse arrow Produse din ciment

Despre ciment

Cimentul reprezinta cel mai important material de constructie folosit la fabricarea betonului. Cimentul este un liant hidraulic care, in amestec cu apa, formeaza o pasta ce face priza si se intareste. Dupa intarire, isi mentine rezistenta si stabilitatea, chiar si sub apa.

In prezent, pe piata materialelor de constructii exista mai multe tipuri de ciment Intrucat in ultimii ani s-au produs schimbari profunde atat in domeniul materialelor de constructii cat si in normele tehnice in constructii consideram ca este necesar sa facem unele precizari legate de modul de utilizare a cimenturilor.

Mentionam ca, din pacate, exista unele confuzii in ceea ce priveste tipurile de ciment si de betoane preparate cu ciment, fapt ce poate duce la utilizarea necorespunzatoare a acestora si, respectiv, la o diminuare a performantelor sau chiar la compromiterea unor elemente structurale sau a intregii structuri de rezistenta realizate.

Conform Codului de practica pentru executarea lucrarilor din beton, cimenturile se impart in patru grupe de sortimente:

cimenturi conform standardelor nationale SR;

cimenturi conform standardelor profesionale;

cimenturi agrementate;

cimenturi colorate si ciment alb.

Familia cimenturilor uzuale se grupeaza in 5 tipuri principale de ciment (cem I, cem II, cem III, cem IV si cem V), cuprinzand 27 de tipuri de ciment, fiecare tip avand 6 clase de rezistenta: 32,5N; 32,5R; 42,5N; 42,5R; 52,5N si 52,5R.

Simbolurile care definesc un anumit ciment sunt:

 • I, II, III, IV si V reprezinta tipul principal de ciment;

 • 32,5; 42,5 si 52,5 sunt clasele de rezistenta standard la compresiune la 28 zile exprimate in MPa si determinate in conformitate cu SR EN 196-1:1995;

 • N si R sunt simboluri pentru rezistenta la compresiune initiala uzuala (N) si pentru rezistenta la compresiune initiala mare (R), determinate in conformitate cu standardul SR EN 196-1:1995 fie la 2 zile, fie la 7 zile;

 • A, B si C indica procentul de masa al cimentului de clincher:

a) A

 • 80 - 94% pentru tipurile principale II

 • 35 - 64% pentru tipurile principale III

 • 65 - 89% pentru tipurile principale IV

 • 40 - 64% pentru tipurile principale V

b) B

 • 65 - 79% pentru tipurile principale II si III

 • 20 - 34% pentru tipurile principale III

 • 45 - 64% pentru tipurile principale IV

 • 20 - 38% pentru tipurile principale V

c) C

 • 5 - 19% pentru tipurile principale III;

 • K, S, D, P, Q, V, W, T, L, LL - reprezinta tipul componentelor principale;

 • M reprezinta un amestec de componente principale

In cazul cimentului insacuit, pe fiecare sac trebuie sa fie inscriptionat marcajul de conformitate CE, numarul de identificare a organismului de certificare si informatii despre ciment. Daca o parte din aceste informatii nu figureaza, este obligatoriu ca acestea sa fie trecute in documentele comerciale insotitoare.

Certificat de conformitate - document emis pe baza regulilor schemei de evaluare a conformitatii care dovedeste ca se asigura increderea adecvata ca acel ciment este in conformitate cu standardul de specificatii corespunzator produsului;

Marca de conformitate - marca protejata aplicata pe baza certificatului de conformitate;

Ciment certificat - ciment pentru care a fost emis un certificat de conformitate;

Manipularea cimenturilor

Manipularea cimenturilor necesită precauţii. Cimenturile nu sunt produse inerte şi sunt în mod special, susceptibile de a genera afecţiuni cutanate uneori grave.
Produsul se depozitează ambalat în saci din hîrtie paletizaţi si înfoliaţi, ferit de
umezeală. Se interzice depozitarea împreună cu materiale umede sau în ambalaje
deteriorate. La manipulare se va ţine cont de efectul iritant al pulberii în prezenţa
umezelii, evitând contactul prelungit cu pielea, contaminarea ochilor, inhalarea şi
ingestia.


Riscuri principale pentru sănătate

- Iritaţia pielii produsă de cimentul proaspăt, putând conduce la arsuri, la deshidratarea pielii şi la apariţia crăpăturilor la nivelul epidermei;

 • Eczema de contact, determinată de prezenţa cromului hexavalent (crom VI) şi a cobaltului în cimenturi;

 • Iritaţii oculare în caz de stropire cu ciment în ochi;

 • Rinite provocate de inhalarea cimentului uscat.

Cromul VI este prezent în cimenturi sub formă de impuritate. El a fost clasificat de Uniunea Europeană în categoria substanţelor ce trebuie asimilate agenţilor cancerigeni (categoria 2) dar, la ora actuală, nu există nici o legătură justificabilă (documentată) între expunerea la ciment şi incidenţa excesivă a cancerelor de piele.


 

Procesul de productie al cimentului

 


 Cum se fabrica cimentul?

Productia cimentului incepe in cariera de calcar, cu excavarea pietrei de calcar si a argilei. Apoi, acestea sunt sfaramate in bucati de marimea unei monede.

Aceste materii prime, impreuna cu un material care are aport de fier, sunt omogenizate intr-o pudra, numita ”faina bruta”. Faina bruta este incalzita la o temperatura de 1.450 ˚C. Temperatura inalta transforma faina intr-un material nou, numit clincher.

Clincherul este racit brusc, fiind apoi macinat impreuna cu gipsul intr-o pulbere fina. Acesta este cimentul Portland. Pentru obtinerea diferitelor tipuri de ciment se adauga zgura si / sau cenusa de termocentrala (material ce rezulta din arderea carbunelui sau a altor materiale de provenienta minerala).

Prin amestecul cimentului cu nisip, pietris, alti aditivi si apa obtinem beton – cel mai folosit material de constructii din lume.

 

 
Profil firma
De ce Matero-AMA
Despre noi
Echipa
Contacteaza-ne
Link-uri utile
Cauta
Portofoliu
Certificari
 
 
copyright 2008 SC Matero AMA SRL

Design by

Media Decor